ترمووود چیست؟
ترمووود، چوب گرمادیده است. چوب هایی مثل چوب زبان گنجشک یا Ash و چوب گاج طی انجام فرآیندی تبدیل به چوب ترمووود می شوند. از چوب ترموود برای فضای خارجی استفاده می شود چراکه دارای مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی، کپک، قارچ، موریانه و … است. چوب ترمو در کل به دلیل فرآوری که روی آن انجام می شود استحکام و ماندگاری بسیار بالایی در برابر سایر چوب ها دارد و به همین خاطر کاربرد بسیار زیادی در فضای خارجی (outdoor) دارد. در تولید چوب ترمو از مواد شیمیایی استفاده نمی شود، در این مقاله نحوه تولید چوب ترمو را توضیح می دهیم.
تاریخچه ترمووود
از زمان های بسیار دور بشر برای زیستن از چوب استفاده کرده است و از آن برای ساخت پناهگاه و خانه استفاده کرده است. با گذشت زمان بشر این را فهمید که چوب بعد سخته شدن مقاوم تر می شود و حتی فرسودگی آن در برابر شرایط محیطی کمتر می شود. قرن ها است که بشر به این نتسیجه رسیده است که سوخته شدن چوب آن را برای استفاده در محیط بیرونی و فضای باز مقاوم می کند. حال با استفاده از فرآیندهای روز دنیا چوب را فرآوری کرده و به آن ترمووود می گویند.
ویژگی های ترمووود
- ترمووود دارای استحکام بسیار بالایی می باشد و در برابر ضربه و فشار بسیار مقاوم است.
- چوب ترمو در برابر شرایط آب و هوایی و باران و … بسیار مقاوم است
- ترمووود در برابر کپک، موریانه و … بسیار مقاوم است.
- مناسب برای فضای بیرونی (outdoor) است.
- یکی از ویژگی های بسیار مهم ترمووود که آن را بسیار محبوب کرده است این است که در طولانی مدت رنگ و ظاهرش تغییر نمی کند و حتی پس از گذشت سال ها زیبایی خود را حفظ می کند.
- ترمووود عایق است
کاربری های ترمووود
از ترمووود به دلیل مقاومت و استحکام بالای آن بیشتر در فضاهای باز استفاده می شود. در ذیل کاربری های مختلف آن را در طراحی و دکوراسیون داخلی ذکر می کنیم.
-
ترمو کف:
از ترموود به عنوان کفپوش فضاهای باز مثل بالکن، تراس و … استفاده می شود که به آن ترمو کف می گویند.
-
ترمو نما:
یکی از کاربری های بسیار مهم ترمووود در طراحی نما است. از ترمووود در طراحی نمای چوبی ساختمان ها و ویلاها بسیار استفاده می شود و امروزه بسیار مورد توجه طراحان و معماران است.
-
ویلای چوبی:
از چوب ترمو در ساخت ویلای چوبی استفاده می شود. خانه های چوبی و ویلاهای چوبی نیاز بسیار زیادی به ترمووود دارند چراکه مقاومت بسیار بالایی دارد.
-
آلاچیق چوبی
-
ساخت انواع دیوارپوش چوبی با ترمووود
-
پله و نرده
از چوب ترمو در ساخت پله و نرده های کار شده در فضای باز استفاده می شود
-
کفپوش، نیکت چوبی و …
از چوب ترمو در ساخت نیمکت، کفپوش . … برای فضاهای باز مثل پارک ها و … استفاده می شود.
-
روف گاردن
از ترمووود در ساخت روف گاردن، فلوورباکس و … استفاده می شود.
-
استخر و سونای چوبی:
از چوب ترمو در طراحی و ساخت استخر، سونا و جکوزی استفاده می شود.
-
درب و پنجره چوبی
انواع ترمووود
ترمووود دارای انواع مختلفی است. اما از نظر کشور سازنده در ایران مردم آن را تحت دو عنوان می شناسند: ترمووود ایرانی و ترمووود فنلاندی ترمووود در کانادا و آلمان نیز به طور گسترده تولید می شود اما در ایران دو نوع ترموود ایرانی و فنلاندی بیشتر مورد توجه و درخواست مشتریان و طراحان می باشد.
چرا چوب را حرارت دیده یا به اصطلاح ترمو می کنند؟
وقتی چوب ترمو(حرارت دیده) می شود در برابر شرایط محیطی، پوسیدگی، موریانه و کپک و … مقاوم می شود و همچنین دارای طول عمر بسیار زیاد می شود و امکان ایجاد ترک در آن کمتر می شود. مقاوم شدن چوب در مقابل پوسیدگی و قارچ، افزایش استحکام، ایجاد ترک کمتر و تبدیل آن به عایق مناسب.
چگونه فرآوری ترمووود انجام می شود؟
فرآیند ترمووود با روش های مختلفی انجام می شود اما در تمام این روش ها سه مرحله ی خشک کردن، حرارت دادن و خنک کردن که در ذیل به شرح آن ها می پردازیم یکسان است.
-
مرحله اول ترمو کردن چوب(حرارت دادن):
برای شروع فرآیند ترمو کردن چوب، چوب را تا دمای 230 درجه سانتی گراد حرارت می دهیم، قبل رسیدن به مرحله ی سوختن افزایش دما را متوقف می کنیم. (چوب را طی سه مرحله از 130 درجه سانتی گراد تا 230 درجه سانتی گراد حرارت می دهیم.)
-
مرحله ی دوم ترمو کردن چوب :
با افزایش دما، ساختار شیمیایی چوب تغییر می کند و در نتیجه این تغییرات مقاومت چوب افزایش می یابد. 3- تغییر رنگ چوب موجب می شود که اگر چوب ترمو بدون هیچ نوع پوشش سطحی در معرض نور آفتاب قرار بگیرد به طور تدریجی به خاکستری نقره ای بسیار جذابی تغییر رنگ می یابد.
تفاوت چوب ترمو و چوب اشباع شده چیست؟
ترمووود می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای چوب های اشباع شده باشد چراکه هیچ ضرر، آسی و خطری برای محیط زیست ندارد.
بدون دیدگاه