چوب ترمو به دلیل فرآوری که بر روی آن انجام شده است دارای مقاومت مناسبی در برابر شرایط آب و هوایی می باشد اما با این حال نیاز است که قبل از اجرا و نصب با رنگ هایی که مخصوص چوب های ترموود هستند. آن ها را رنگ کاری نمود این رنگ ها به جهت قابلیت محافظت در برابر یو وی آفتاب نمی گذارند که رنگ ترمووود تغییر کند و این از بزرگترین مزایای آن می باشد. پس از تولید و فرآوری چوب در مرحله ی نهایی آن ها را با رنگ مخصوص رنگ کاری کرده و سپس وارد بازار چوب می شود.
رنگ کاری ترموود و استفاده از حلال رنگ ترموود در سه مرحله انجام می گیرد که به شرح ذیل توضیح داده می شود این سه مرحله شامل : BASE-COLOR-TOP COATمی باشد اولین کار این است که سطح چوب را برای رنگ آماده نماییم لازم است که سطح چوب پیش از عملیات رنگ آمیزی کاملا خشک بوده و از هر گونه گرد و غباری عاری باشد و گرده های سنباده روی آن کاملا پاک و تمیز شده باشد.
حلال رنگ ترمووود
اگر بخواهیم در خصوص انواع رنگ ها و حلال رنگ ترمووود صحبت کنیم باید بگوییم که رنگ های چوب یا به صورت شفاف هستند که جهت حفاظت از سطح چوب استفاده می شوند اما رنگ و طرح چوب کاملا مشخص است و گونه ی دیگر که پوشاننده هستند و در مواقعی استفاده می شوند که نیاز است چوب کاملا پوشیده شود در هر حال برای استفاده از رنگ های چوب نیاز به حلال رنگ مناسب است که در این جا به بررسی آن ها می پردازیم.
انواع حلال رنگ ترمووود
لاک الکل: امروزه بهترین نوع لاک الکل به رنگ زرد روشن می باشد به عبارتی با ترکیب لاک و الکل ماده ای حاصل می شود که هر چه درجه خلوص آن بالاتر باشد این ترکیب نیز خالص تر بوده و کیفیت بهتری دارد جهت این کار و استفاده از لاک الکل نیاز است از یک تکه پارچه که لای آن را پنبه یا پشم قرار می دهند استفاده شود این نکته را لازم است بدانید که لاک الکل در برابر رطوبت، حرارت و اسیدها مقاومت بسیار کمی دارد به گونه ای که با کمترین قطره ی آب بلافاصله اثر لکه بر روی چوب باقی می ماند در ابتدای رنگ کاری چوب بایستی آن را با سیلر پوشش داد سیلر به طور معمول دارای رنگی کرم بوده و شفاف است.
علت استفاده از سیلر در حلال رنگ ترمووود
علت استفاده سیلر آن است که بتواند کاملا تمامی منافذ چوب را قبل از شروع رنگ کاری پوشش دهد با استفاده صحیح از سیلر و پوشش چند مرحله ای سطح چوب با سیلر، چوب را در برابر جذب رنگ مقاوم ساخته و بدنی ترتیب به آسانی می توان آن را رنگ آمیزی کرد سیلر را با تینر فوری رقیق می کنند به عنوان رنگ نهایی بر روی سطح چوب از کیلر استفاده می کنند که همانند سیلر بی رنگ و شفاف است حلال رنگ ترموود نیز تینر است.
رنگ بندی کیلر و نحوه اجرا
کیلر را به دو صورت مات و براق می توان یافت و معمولا با قلمو و یا پیستوله بر روی سطح چوب اجرا می کنند رنگ های پلی استر و نیم پلی استر از آن دسته رنگ هایی هستند که شفاف بوده و حلال آن ها تینرفوری بسیار قوی است این دسته از رنگ ها در برابر حرارت، رطوبت، اسیدها و الکلها، مرکب و جوهر و روغن مقاومت لازم را دارند رنگ نیم پلی استر به صورت مات و براق در بازار عرضه می شود و نیازی نیست پس از استفاده از آن ها پولیش زده شود عمدتا از سه بخش تشکیل شده اند بخش رنگ که شامل روغن کوتاه، رزین و اوره فرمالدئید است بخش حلال که اتیلن می باشد و خشک کننده ی آن که پاراتولوئن می باشد.
حلال رنگ ترموود چه زمانی استفاده می شود ؟
اگر روی سطح چوب رنگی از قبل وجود دارد و قرار است تغییر نماید، می بایست با کمک سنباده رنگ را پاک نموده و سپس چوب را برای رنگ مجدد آماده نماییم. اما در صورتی که ترموود نو می باشد و لایه ی قبلی از رنگ روی آن اجرا نشده باشد ،می توان با یک سنباده مثلا به شماره ۲۸۰ زیر سازی کاملی را انجام داد.
نکته مهم و موثری که در این مرحله می بایست مد نظر داشته باشید این است که حتما جهت سنباده زنی را در همان جهت الیاف چوب قرار دهید و به صورت عمود بر آن ها کار سنباده زنی را به هیچ وجه انجام ندهید. اکنون که مطمئن هستیم زیرسازی برای رنگ آماده است نیاز است که برای آماده سازی رنگ اقدام کنیم برای رنگ های مخصوص چوب نیاز به حلال رنگ ترموود است اگر از هر حلال رنگ استفاده نمایید ممکن است کیفیت رنگ را پایین بیاورد.
پس از اضافه کردن حلال رنگ ترموود می بایست آن را کاملا هم بزنید تا رنگ و حلال به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند شاید بتوان گفت بهترین راهکار برای ترکیب کردن رنگ و حلال رنگ ترمووود این است که با یک میله چوبی یا فلزی آن ها را هم بزنید.
چه میزان از حلال رنگ ترموود بایستی استفاده کرد ؟
پس از آن که رنگ و حلال به خوبی ترکیب شدند میزان اندکی از رنگ را در جهت الیاف چوب روی سطح چوب بپاشید و یا اگر از قلمو استفاده می کنید با قلمو نیز در راستای الیاف رنگ را پخش کنید. این کار باید یکدست بوده و اثر یک لایه از رنگ بر روی چوب با ضخامت مناسب ایجاد شده باشد در این مرحله بسته یه میزان ضخامت رنگ، حدود ده الی پانزده دقیق طول می کشد تا رنگ کاملا خشک شود.
توجه داشته باشید تا از برای رنگ چوب خود، حلال رنگ ترموود تهیه نمایید تا کیفیت رنگ را تغییر ندهد.اگر برای رنگ کردن سطح چوبی خود عجله ندارید، بهتر است که بگذارید یک شب از اجرای اولین مرحله ی رنگ بگذرد و مجدد برای اجرای مرحله ی دوم اقدام نمایید.
همچنین اگر در محیط کارگاهی خود تهویه دارید می توانید جریان و گردش هوا را طوری ایجاد کنید که از یک سو هوا وارد و از سویی دیگر خارج شود.
این کار ضمن کمک به تهویه کامل هوا و ایجاد هوایی پاکیزه ، باعث می شود که چوب در زمان کوتاه تری خشک شود. البته موضوعی که مطرح است این است که این مدت زمان برای خشک شدن رنگ به فصول سال نیز بستگی دارد و معمولا در فصل گرما سریعتر و حدود هفت ساعت خشک می شود. دقت داشته باشید ،پس از هر مرحله رنگ کاری نیاز است که ابزار ها و قلمو خود را با تینر شستشو نمایید در صورتی که تینر در دسترس ندارید می توانید از آب ولرم و ماده شوینده ای مانند صابون این کار را انجام دهید.
پس از اتمام رنگ کاری روی سطح چوب نیاز است که آنرا پولیش نمایید برای اجرای پولیش با استفاده از سنباده ای لطیف و در جهت الیاف آن ، سطح را یک دست و صاف نمایید. در صورتی که برای تهیه رنگ مخصوص ترموود و یا حلال رنگ ترموود نیاز به مشاوره ی کارشناسی دارید می توانید با آواچوب تماس بگیرید و اطلاعات لازم را از کارشناسان ما دریافت نمایید.